Vlag NL.png
Vlag FR.png

Onze eerste speeltuinherinnering 'DE ZANDBAK'

 

Speelterreinen zijn een belangrijke ontspanningsplaats voor kinderen! Als we terug gaan naar onze kindertijd, dan komt spontaan 'de zandbak' als eerste speeltuigherinnering naar boven! Kinderen vinden het heerlijk om in de zandbak te spelen. Daarnaast is het ook goed voor hun ontwikkeling. 

Veiligheid en speelplezier

 

Een ongelukje is snel gebeurd! Een blauwe plek of een schrammetje, het hoort er natuurlijk allemaal bij. Het is onmogelijk ervoor te zorgen dat er geen enkel ongeval meer gebeurt op de speelterreinen. Dat zou er alleen op wijzen dat er bijna niet meer echt gespeeld wordt. Spelen is immers een leerproces met vallen en opstaan.

Echter zijn er bij de opbouw van een zandbak veel elementen waar men rekening moet mee houden. Zo is er eerst en vooral de zandbakrand, de loopkring rondom, het zand zelf, de drainage, het speelvlak, de eventuele speeltoestellen, de afdekking, … Hierbij is het uiteraard belangrijk dat men bij de keuze van de materialen moet kiezen voor veilige materialen, duurzaam, gebruiksvriendelijk, kindvriendelijk en milieuvriendelijk.